dijous, 21 de febrer del 2008

Ja n'hi ha prou de tanta bossa de plàstic

La idea no és nova, però aquesta iniciativa està agafant cada cop més força. Hem de ser concients que cal canviar els costums de vida i els mals hàbits adquirits per la comoditat i el consumisme descerebrat. Es pot començar per cosetes petites com aquesta campanya per reduir l'ús de bosses de plàstic.

La veritat és que el consum de bosses de plàstic és excessiu, representen aproximadament el 2 % dels residus municipals que es generen a Catalunya, on cada setmana es consumeixen més de 10 milions de bosses. L'estalvi d'una sola bossa de plàstic significaria poder tenir l'energia per tenir encesa una bombeta de baix consum 30 minuts. La reducció en l'ús de bosses de plàstic estalvia recursos naturals, despesa energètica i les difucultats de gestió del gran volum de residus que generem cada dia.

Per tant cal pendre mesures per disminuir el consum de bosses de plàstic, entenent que tampoc es tracta de prohibir-les, sinó de substituir-les en molts casos per bosses biodegradables o utilitzar bosses reutilitzables alternatives (bosses de roba) o anar a comprar amb el cabaç. Aquestes són apostes a nivell personal, però està clar que hi ha moltes coses a fer a nivell de les empreses privades o des del govern. Us adjunto algunes iniciatives interessants i informació sobre diverses campanyes.
La Campanya Catalunya Lliure de Bosses de Plàstic és una eina per promoure la cultura de la prevenció de residus i el consum responsable, i està promoguda per la Fundació Catalana per a la Prevenció dels Residus i el Consum Responsable (http://www.residusiconsum.org/)

En aquesta línia, es fa èmfasi en la reducció de les bosses de plàstic per prevenir les problemàtiques que acompanyen el seu ús massiu.
Per assolir aquest objectiu, es indispensable la col·laboració de:
- Entitats
- Ciutadania
- Institucions i administracions
- Agents econòmics

A tall d'exemple:
Els forns i pastisseries de la ciutat de Terrassa que s'han adherit a la Xarxa de Forns per a la reducció de residus han aconseguit reduir el consum de bosses de plàstic un 87%.
La cadena de supermercats Bon Preu ha presentat una iniciativa per reduir l'ús de les bosses de plàstic. Les 110 botigues de la cadena tornaran 0,02 euros al cient si no agafa la bossa de plàstic.A més d'oferir als clients bosses biodegradables al preu de 0,05 euros la unitat, i reduir el pes i les tintes de les bosses.

També hi ha la campanya http://buenosdiasplaneta.org/ecobolsa/ amb el lema

'Yo tampoco soy una bolsa de plástico''Contra el calentamiento global, compra local' i on es poden adquirir bosses de roba.
Apunteu-vos a la bossa de roba.