dimecres, 1 de desembre del 2010

L'aigua de L'Estany és un bé comunal de tots els ciutadans de Banyoles

Us penjo una informació que m'ha fet arribar un company de Banyoles. Me l'he llegida i realment fa pensar.
Si voleu podeu consultar la notícia a premsa http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/13-serveis/339748-mobilitzacio-contra-loperacio-daiguees-de-banyoles.html

No se que hi direu vosaltres ?


Banyoles. 1 de desembre de 2010

"Fa pocs dies ha sortit a premsa la notícia que Aigües de Banyoles i l'Ajuntament de Banyoles formaran una empresa mixta, on l'ajuntament tindrà el 20 % de les accions i els accionistes d'AB el 80%. L'ajuntament com a gestor del bé comunal que és l'Estany té tot el dret de fer gestions per assegurar un bon servei d'aigua potable als ciutadans. Però ho ha de fer en un procés transparent, clar i amb beneficis a llarg termini per a la ciutat.

El nou acord pot representar uns beneficis a curt termini molt llaminers per l'Ajuntament. Aigües de Banyoles pagarà a l'Ajuntament un avançament parcial del cànon de l'aigua dels propers 50 anys de l'ordre de 2.700 milions d'euros que permetran a l'Ajuntament eixugar part del deute i poder seguir-se endeutant en el futur. També AB tindrà l'opció d'obtenir un crèdit dels bancs per a poder fer inversions i millores en la xarxa d'aigua.

El nou acord pot ser una ruïna futura per l'ajuntament i Banyolins, doncs estarem pagant 50 anys aquest crèdit avançat, al no cobrar el cànon de l'aigua, i a més haver signat uns acords econòmics clarament beneficiosos per l'empresa a llarg termini, assegurant un benefici segur als accionistes. No només l'ajuntament pot pagar aquesta factura cara, sinó també els usuaris amb un augment de la tarifa del rebut de l'aigua del 20 % en 5 anys, amb un augment acordat de l'IPC + el 2 %. Podria la factura multiplicar-se per 12 en 50 anys?

Finalment el procediment es poc clar, i hi ha la sospita o la por que darrera d'aquesta acció sempre pot venir una empresa més gran comprar les accions i fer-se amb el control d'una empresa que gestiona un bé comunal que representa que és propietat de tots els ciutadans que viuen i conviuen a la ciutat de Banyoles. Estaria bé rumiar-s'ho una mica. No seria bo que l'empresa fos pública' Es podria fer una cooperativa de ciutadans per a comprar part de les accions de l'empresa? No seria bó que una representació de ciutadans, tipus plataforma d'usuaris de l'aigua de l'estany, estigués en el Consell d'administració d'AB,... o potser no, i ja està tot bé... Seguirà tot bé, fins que un dia ens n'adonem que no. esperem que no sigui massa tard."