dissabte, 28 d’abril del 2007

Canvi climàtic a BanyolesAlguns amics meus que es consideren ecologistes estan un xic indignats. Podríem pensar que són uns perepunyetes, però de raó en tenen un munt. Per això el dono la raó. Fa anys que molta gent està i estem prenent mesures per alleugerir el nostre impacte sobre el planeta. Ja fa temps que molta d’aquesta gent vam apostar per l’agricultura ecològica, per abandonar sempre que podem el cotxe, per estalviar aigua i llum, que vam canviar les bombetes de casa, i que consumim de forma responsable i amb criteris ambientals sempre que ens donen l’oportunitat d’escollir. Ara resulta que la solució al canvi climàtic és que tothom faci això que ja fa anys que alguns fem. Per molts de nosaltres la situació és ridícula i còmica, per no dir desesperant. Voleu dir que som conscients de la magnitud del problema?

El nostre ajuntament creu que s’ha d’apostar pel medi ambient. De fet, tots els partits polítics són uns fervents defensors de prendre mesures contra el canvi climàtic, també ara tots són ecologistes. Hauríem d’estar orgullosos, ja que això voldrà dir que faran cas de totes les propostes que presentem des d’ICV-EuiA-EPM-Independents de Banyoles.

Prova d’aquesta implicació compromesa a favor del medi ambient és que des de l’ajuntament de Banyoles s’ha projectat la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques al teulat del nou i flamant Museu Darder, i també es podria generar electricitat amb el molí instal·lat al rec Major a l’edifici de Cal Moliner, la futura oficina d’informació, acabada d’inaugurar, si però que és aquella que l’acabarem més endavant...
Tot bé fins ara. Segur?

El Museu s’ha inaugurat. De moment res de plaques instal·lades. No era prioritari? Vindran després potser? El tema del Molí generador d’energia per alimentar el mateix edifici és una opció que queda molt bé, de cara al futur. El futur? Alguna cosa havien de deixar per més endavant, no? Però, per quan?

No havíem quedat que el canvi climàtic era urgent i prioritari? On són les plaques solars? Perquè ens venen una opció de fer electricitat al rec Major i no ho fan? A què esperem?

Ens creiem el que prediquem o juguem a prendre el pèl als ciutadans. Com podem exigir als ciutadans que reciclin, que separin la matèria orgànica, o que estalviïn aigua, si nosaltres els polítics ens passem les polítiques ambientals literalment pel folre dels pantalons. L’ajuntament necessita un canvi. Per salvar el planeta també necessitem un canvi. Tots haurem de canviar. Podem fer-ho ara a les bones, o podem esperar a més endavant a les dolentes, no patiu per això. Tot arribarà.
Però després no ens queixem!

El canvi climàtic de moment no l’aturarem pas. A Banyoles ja bufen vents de canvi climàtic, com a tot arreu. I si el canvi climàtic ens porta aire fresc a Banyoles? Potser ja seria el moment.
Això sí que depèn de cadascú amb la seva opció el 27 de maig.