dilluns, 17 de maig del 2010

El meu hort ecocaotic de terrassa

Fa dies que volia escriure al bloc per ensenyar l’hort de balcó de casa meva al barri de Canaleta. No es cap meravella, és un intent de fer un hort d’un urbanita amb poc temps i nocions molt bàsiques. Però fins i tot dedicant poc temps, i amb pocs coneixements he aconseguir fer-me una amanida acabada de recollir a base de ceba, enciam, cibulet, unes fulletes d’orenga, i unes fulletes i una flor de caputxina, a la qual acabo de condimentar amb altres condiments suplementaris...


He aprofitat el balco per instal•lar una d’aquestes taules per fer un hort de balcó que es poden comprar per Internet, amb un substrat de fibres de coco i compost, molt lleuger. Hi ha un segon nivell de l’hort fet a base de testos de diferent estil i volum, i finalment una bateria de petits testos amb plantes aromàtiques i de cuina, de llavor ecològica, comprats en una botiga de Girona de “biopijos”. (No em pregunteu com és que les tinc plantades...)

A la taula-hort hi he plantat coses de poc volum, essencialment cebes i enciams, que segons he sentit dir fan una bona combinació. El problema és que la terra té poca consistència, s’asseca molt ràpid, i la fibra de coco és bastant inerta pel que he de millorar molt encara el substrat.Taules amb cebes i enciams plantats a l'hivern


Els testos de moment m’han funcionat bé, amb tomates (tot i que no es van fer gaire grans), enciams, cebes i no tan bé amb carbassó-l’any passat- i les cols –aquest hivern-. El fet que a l’hivern no toqui massa el sol a la terrassa, ha fet que les cebes d’hivern siguin petites i les cols no s’hagin fet.


Actualment encara tinc per collir algun enciam i cebes de l’hivern, com dic les cols de l’hivern no m’han crescut, la maduixera que vaig plantar la tardor passada, es va fent gran però de moment no fa maduixes, li donarem més temps.
La setmana passada vaig plantar tomateres als testos- de tres en tres- no se si seran masses per un test, cebes i enciams. De moment amb això ja vaig fent a veure com va la primavera. Com a curiositat comentar que a primers de març vaig trobar unes erugues de la papallona de la col (Blanca de la col –Pieris brassicae) a sobre la caputxina –que estava al costat de les cols- i després de treure les erugues i posar-les en un pot estic esperant veure la metamorfosi de la papallona. D’això si que se’n diu tenir la natura al teu jardí. També tinc un parell d’erugues negres i taronges a la ruda encara pendents d’identificar, ja us explicaré.


Cols plantades a l'hivern que no han crescut bé per manca de sol. La terrasa a l'hivern no va bé per fer hort. A més se m'hi van presentar uns visitants inesperats. Erugues de la papallona de la col. Com a mínim van augmentra la biodiversitat del meu balcó.

La caputxina també va ser víctima de les erugues de la papallona de la col.

les erugues en qüestió: papallona de la col (Pieris brassicae).

Tal com ha quedat l'hort al maig després de plantar més cebes i enciams. A més a l'hort en aquesta imatge també s'hi veu romaní, frigola, ruda, orenga, maduixera, uns tulipans,
A l'altre extrem del balcó hi ha testos, on creix cibulet, unes ortigues, tomateres, un aloevera, la caputxina, i plantes de cuina i aromàtiques en pots petitsles tomates i l'aloe vera...

A veure quan podrem recollir... de moment que vingui el sol i el bon temps...

2 comentaris:

Els Minairons i jo ha dit...

Bones !
Molt curiós i entretingut el teu hort de balcó. Sols un parell de comentaris: els enciams millor fòra que els lliguessis per a que no s'espiguessin tant i així s'emblanquirien per dins (jo ho faig quan la mata ja té un pam aprox.).
Pel que fa a la caputxina, és una planta decorativa molt profitosa per l'hort, precisament perquè atreu bestioles i bestioletes, com les teves orugues i així, aquestes no van a parar a la resta de l'hort. Però no els treguis l'ull de sobre o se't ho menjaràn tot.
Les maduixes, si són de l'any passat, aquest any, segurament tindràn dues florides i podràs assaborir-les ben aviat, amb el temps que teniu per aquí a baix,...
En darrer terme, pel que fa a les tomaqueres, no deixis que els toqui el sol molt directe i quan les tinguis ben arrelades, deixen una per test més gran, ajuda-les a alçar-se amb un pal que els serveixi de guia.
En fi, no sé que més volia dir-te,...espero ens vagis fent cinc cèntims de l'evolució de tot plegat.
Fins aviat!

Carles Feo i Quer ha dit...

Moltes gràcies per les recomanacions

les tindré en compte. Avui ja he lligat enciams,... i le smaduixes ja m'estan sortint tal com deies...