dilluns, 15 de febrer del 2010

Felicitats al nou parc natural del Montgrí

Fa uns dies el Parlament ha aprovat l'inici dels tràmits per a la declaració del Parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Una gran i esperada notícia per tots aquells que anel·lem la conservació del nostre patrimoni natural. Me n'alegro principalment perquè he treballat a la zona i realment en un espai tan petit hi ha una diversitat d'ambients d'elevat valor ecològic, i que pateixen una forta pressió per part de les activitats humanes.

El fons marí de les Medes, les platges de l'Estartit i Pals, una de les poques que encara mantenen certa estructura de dunes i reredunes amb maresmes, les llacunes litorals del ter Vell, la Pletera i les basses d'en Coll, els antics estanys dessecats, alguns en recuperació, com els de Boada, Bellcaire, Pals, ... els cingles del Montgrí amb el duc i l'àguila cuabarrada, amb espècies aquàtiques interessantíssimes com el fartet, la babosa de riu, la tortuga d'Estany, les nàiades, o  les plantes de dunes com l'Stachys maritima, l'eufòrbia palustre,...
Tot aquest espai ha de conviure amb el turisme, el conreu dels fruiters, dels arrossars, les activitats aquàtiques, la pesca, quin repte... i res millor que un parc Natural per buscar aquest equilibri del territori.

El parc com sempre neix amb bona voluntat i amb un pressupost previst que és el més important. Però, esperem que això funcioni de veritat, perquè molt sovint veiem parcs naturals al nostre país gestionats amb bona voluntat i sense diners que acaben desenvocant amb problemes de gestió i desencant de la població local. Si això passés al baix Ter donariem la raó a tota la caverna mediàtica i social formada per grans propietaris, associacions de caçadors i de pagesos i altres lobbies, gent tota ella amb una visió del territori concreta, basada en l'explotació sense condicions, i on el respecte per l'entorn és l'última prioritat de moltes. Un gran repte sense dubte, que esperem sigui profitós per promoure un turisme de qualitat, un conreu de l'arros amb denominació, un equilibri territorial, i amb grans reptes com son la restauració de la Pletera i de la zona de Ràdio Liberty.
Un exeple de turisme responsable. Tot i que tota la vida he anat a la platja de Pals, des de petit, per acabar fent un vol i passejant pel bonic poble de Pals, i comprant alguna cosa, ara canviaré Pals per Torroella. Torroella aposta pel Parc, en canvi l'alcalde de Pals no creu en el Parc, simplement diu que si, però no d'aquesta manera. De quina manera s'hauria de fer un Parc? O és o no és!! No fem riure. Ara coma consumidor responsable aniré a platja a l'Estartit, passejaré pel Museu de la Mediterrània i dinaré a Torroella.

...i després del Parc del Montgrí i amb la tramitació del parc Natural de Collserola, gairebé enllestit, el següent de la llista a 3-5 anys vista hauria de ser el nostre Estany de Banyoles. Esperem que els nostres polítics estiguin a l'alçada!!